Referat despre Imaginea familiei in Amintiri din copilarie si Morometii

Referat gratuit care prezinta imaginea familiei in opera literara "Amintiri din copilarie" scrisa de Ion Creanga si imaginea familiei in romanul Morometii scris de scriitorul roman Marin Preda.

Acest referat este dedicat elevilor de liceu care vor sustine examenul de bacalaureat.

Cititi cartea Morometii
Cititi cartea Amuntiri din copilarie






Referat
Imaginea familiei in Amintiri din copilarie si Morometii
Familia in doua opere literare studiate


Atat Marin Preda, cat si Ion Creanga reusesc sa creeze doua familii veridice, romanesti, dar aproape total diferite. In toate aspectele se remarca diferente, asemanarile fiind de mult ori inexistente. Daca familia din Humulesti apartine secolului XIX, cea din Campia Baraganului este surprinsa cu putin timp inaintea zbucnirii celui de-al doilea razboi mondial, cand "timpul era inca rabdator cu oamenii".
            Cand vorbim de relatiile de consangvinitate intre membrii, remarcam o unitate in familia lui Nica: tatal - Stefan a Petrei-, mama - Smaranda-, si ce sapte copii, dintre care sunt amintiti viitorul Ion Creanga si Zahei. In schimb, Marin Preda infatiseaza doua grupuri reunite sub firea autoritara a lui Ilie Moromete: primul este format din baietii sai din prima casatorie - Nila, Achim si Paraschiv -, iar al doilea grup din sotia actuala, Catrina, si copii ei, Tita, Ilinca si Niculae.
            Nici cand vorbim de relatiile din cadrul familiei nu putem vorbim de asemanari. In "Amintiri din copilarie" ele sunt bazate pe afectivitate, respect reciproc. Atomosfera creata este una placuta, in care copii msunt educati corect si se dezvolta armonios. In "Morometii" relatiile sunt tot timpul tensionate, uneori violente. Este subliniata lipsa afectiunii. Comunicarea intre membri este privita ca fiind un chin, o nevoie si nicidecum o placere.




            Imaginile create de aceste doua familii sunt veridice. Ele prezinta oamenii asa cum sunt, cum calitati si cu defecte. Stefan a Petrei este tipul tatalui autoritar, stalp al casei, protector, gospodar, conservator, pragmatic, dar si indulgent cu copii sai. Ilie Moromete este si el autoritar, dar este adeseori ironic, detasat de ceilalti membrii ai familiei; unul din factorii destramarii din final este si faptul ca el era necomunicativ. Cu trecerea timpul el se interiorizeaza, dar nu isi pierde acea gandire cu care impresioneaza satenii, fiind considerat "filozoful satului". Portretul Smarandei este unul divinizat, in care capata o aura de sfant. Ea este inclinata spre latura spirituala, ocupanadu-se de educatia copiilor. Asemeni ei, si Catrina este o fire credincioasa, numai ca aceasta din urma este o fanatica in adevaratul sens al cuvantului. De asemenea, sotia lui Iliei este tot timpul frustrata de realitatile cu care se confrunta, nereusind insa sa-si impuna punctul de vedere.
            Poate ca cea mai mare deosebire este la capitolul "imaginea copiilor". In "amintiri din copilarie" ei apar ca traind o perioada a fericirii, lipsita de orice griji, traind intr-o inocenta completa.Ei sunt nazdravani, tinandu-se de glume, si se joaca tot timpul. Cei in "Morometii" sunt munciti, maturizati mult prea repede, vicleni, plini de ura, needucati. De asemenea ei sunt si prost imbracati si nemancati. Din cauza toturor acestor aspecte ei nu isi manifesta dragostea fata de parinti.
            Asemanari se pot observa cand vorbim despre rolurile si ocupatiile specifice ale membrilor. Stefan este negustor si cizmar, pe cand Ilie este agricultor. Ambele mame sunt casnice, iar situatia copiilor este total diferita.
            Relatia cu familia extinsa este si ea complet diferita. In "Morometii" este una rece, gasim putine informatii, cu o singura exceptie: Ga Maria, sora lui Ilie. Ea reprezinta factorul instigator, find acel personaj care contribuie decisiv la destramarea familei Moromete. In "Amintiri din copilarie" relatiile sunt afective. Un exemplu este David din Pipirig, bunicul lui Nica, care il duce pe acesta la scoala din Brosteni. De asemenea, si matusa Marioara mai reprezinta inca o dovada a relatiilor bune din cadrul aceleie familii extinse.




            Familia lui Stefan a Petrei este respectata in sat, ambii parinti fiind priviti cu respect. Cu aceiasi ochi va fi privit si Nica, dupa ce se va intoarce de la seminar si va canta "Hristos a inviat" la biserica. Familia Moromete nu avea un rol pste medie, numai Ilie afirmandu-se pe plan social.
            Ion Creanga zugraveste o lume in care habitatul familei apare ca fiind un spatiu afectiv si protector, pe cand Marin Preda reda o lume brutala, plina de griji si nevoi.
            Ambii scriitori construiesc relatia familei cu invatatura in acelasi mod: tatal nu priveste cu prea mare interes, si isi doreste ca ai sai copii sa fii doar niste agricultori, pe cand mamele (Catrina si Smaranda) fac tot posibilul ca Niculae, respectiv Nica, sa aiba parte de cea mai buna educatie.
            Concluzia acestui eseu este ca ambele opere literare, “Morometii” de Marin Preda si “Amintiri din copilarie” de Ion Creanga, ofera cititorului imaginea unei familii traditionale romanesti, sub toate aspectele.