Citeste online cartea "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul" de Herta Muller

Citeste online cartea roman "Inca de pe atunci vulpea era vanatorul" scrisa de "Herta Muller".
Herta Müller s-a nascut pe 17 august 1953 in Nițchidorf, fosta Regiune Timișoara, actualul județul Timiș si este o scriitoare germană de limbă germană și română, originară din România. Herta Müller este laureată a Premiului Nobel pentru Literatură pe anul 2009.





fragment
Furnica trage după ea o muscă moartă. Furnica nu vede drumul, răstoarnă musca şi se târăşte înapoi. Musca e de trei ori mai mare decât furnica. Adina îşi retrage cotul, nu vrea să-i blocheze muştei drumul. Lângă genunchiul Adinei e un bulgăre de catran, se coace în soare. II împunge cu degetul. De sub mână iese un fir de catran, se întăreşte în aer şi se frânge.
Furnica are un cap cât gămălia unui bold; în el soarele nu-şi află loc să ardă. înţeapă. Furnica nu mai ştie încotro s-o apuce. Se târăşte fară să trăiască, pentru nici un ochi ea nu poate fi un animal. Şi păstăile ierburilor se târăsc la marginea oraşului la fel ca ea. Musca trăieşte, fiind de trei ori mai mare, şi este şi cărată de altul; pentru orice ochi musca e un animal. Clara nu vede musca, soarele e un dovleac aprins. Te orbeşte. Coapsele Clarei sunt larg desfăcute, între genunchi îi stau mâinile.
Acolo unde chilotul îi intră între coapse se văd perii ruşinii. Sub perii ruşinii se află o foarfecă, o papiotă cu aţă albă, nişte ochelari de soare şi un degetar. Clara îşi coase o bluză de vară. Acul se înfige, aţa face noduri, mă-ta pe gheaţă, spune Clara şi-şi linge sângele de pe deget. O înjurătură de gheaţă, de mama acelor, a firelor, a aţei. Când înjură Clara, totul are o mamă. Mama acului e locul care sângerează. Mama acului e mai bătrână decât toate acele din lume, ea le-a născut pe toate, ea caută, la fiecare mână care coase pe acest pământ, un deget bun de înţepat pentru toate acele ei. În sudalmă lumea e mică; deasupra ei atârnă un bulgăre de sânge. Şi în sudalmă mama pândeşte un mosor cu firele încâlcite deasupra lumii.
Pe căldura asta înjuri de gheaţă, spune Adina şi maxilarele Clarei mestecă, limba ei se zbate în gură. Când înjură, Clara face mereu creţuri în obraz, în sudalmă fiecare vorbă e un glonţ şi poate să ţintească obiectele de pe buze. Şi pe mama obiectelor.





"Inca de pe atunci vulpea era vanatorul" de Herta Muller
citeste cartea pe tot ecranu






Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, citeste carti, carti electronice, literatura,