Citeste cartea "Cei trei muschetari" de Alexandre Dumas

Citeste online cartea "Cei trei muÅŸchetari" scrisa de scriitorul francez Alexandre Dumas. Citeste cartea electronica: "Cei trei muÅŸchetari" disponibila in biblioteca noastra online.





Daca doriti sa cumparati cartea in format clasic, o puteti face din libraria Elefant.RO. Pretul ei este 31,43 lei.

fragment
    Căci tânărul nostru avea un cal ÅŸi calul acesta era atât de bătător la ochi, încât nu putuse trece neluat în seamă. Era un căluÅ£ din Bearn, să fi avut între doisprezece ÅŸi paisprezece ani, cu părul galben, cu coada retezată, dar cu ariceală la picioare ÅŸi care deÅŸi înainta cu capul mai jos de genunchi, făcând de prisos folosirea căpăstrului, era totuÅŸi în stare să străbată opt leghe pe zi. Din nefericire, însuÅŸirile acestui cal erau atât de bine ascunse sub părul fistichiu ÅŸi înfăţiÅŸarea lui năstruÅŸnică, încât într-o vreme în care toată lumea se pricepea la cai, ivirea sus-pomenitului căluÅ£ la Meung, unde intrase abia de un sfert de ceas pe poarta Beaugency, stârni o uluială, care se răsfrânse chiar asupra călăreÅ£ului.
    Åži aceasta îl îndurerase cu atât mai mult pe tânărul d'Artagnan (căci aÅŸa se numea acest Don Quijote al acestei noi Rossinante3), cu cât îşi dădea seama că oricât de bun călăreÅ£ ar fi fost, tot l-ar fi făcut de ocară asemenea mârÅ£oaga. De aceea ÅŸi primise cu inima grea darul tatălui său. Åžtia că asemenea dobitoc preÅ£uia pe puÅ£in douăzeci de livre. E drept că vorbele care însoÅ£iseră darul erau de nepreÅ£uit:





— Fiule, ― îi spusese gentilomul gascon în acel curat dialect bearnez de care Henric al IV-lea nu se putuse dezbăra niciodată, ― fiule, ca mâine vor fi treisprezece ani de când calul ăsta s-a născut în casa tatălui tău, pe care n-a părăsit-o niciodată; e un lucru care ar trebui să te îndemne să-l iubeÅŸti. Nu cumva să-l vinzi. Lasă-l să moară liniÅŸtit, cum se cuvine, de bătrâneÅ£e ÅŸi dacă pleci cu el la război, cruţă-l, aÅŸa cum ai cruÅ£a un slujitor bătrân. Dacă vei avea cinstea să fii primit la curte, ― urmă bătrânul d'Artagnan, ― cinste la care de altfel îţi dă dreptul obârÅŸia ta de viţă veche, apără-Å£i cu demnitate, pentru tine ÅŸi pentru ai tăi, titlul de gentilom, pe care moÅŸ-strămoÅŸii noÅŸtri l-au purtat cu fruntea sus mai bine de cinci sute de ani. Prin ai tăi, înÅ£eleg pe părinÅ£i ÅŸi pe prieteni. Nu ierta niciodată nimănui nimic, decât cardinalului ÅŸi regelui. Prin bărbăţia lui ― ia bine seama ― numai prin bărbăţia lui, un gentilom îşi croieÅŸte azi drum în viaţă.     Cine ÅŸovăie o clipă, acela scapă poate norocul pe care soarta i-l întindea tocmai atuncea. EÅŸti tânăr ÅŸi trebuie să fii viteaz din două pricini: întâia, pentru că eÅŸti gascon ÅŸi a doua, pentru că eÅŸti fiul meu. Nu ocoli împrejurările neaÅŸteptate, ba chiar aleargă după năzdrăvănii. Te-am pus să înveÅ£i mânuirea spadei; ai un genunchi de fier ÅŸi încheietura mâinii de oÅ£el. Bate-te de zor, bate-te cu atât mai mult cu cât duelurile sunt oprite; a te bate înseamnă deci a avea o îndoită cutezanţă. Nu-Å£i pot dărui, fiul meu, decât cincisprezece scuzi5, calul meu ÅŸi poveÅ£ele pe care le-ai auzit. La toate astea, mama ta va adăuga o reÅ£etă ce-o ÅŸtie de la o Å£igancă, a unui balsam care lecuieÅŸte ca prin minune orice rană, dacă n-a atins inima. Trage folos din orice ÅŸi trăieÅŸte fericit viaţă îndelungată.
    Mai vreau să adaug câteva cuvinte, ca să-Å£i pot da o pildă, nu din viaÅ£a mea, căci eu nam fost niciodată la curte ÅŸi n-am luat parte decât la războaiele religioase, de bună voie: vreau să-Å£i vorbesc despre domnul de Tréville, care a fost pe vremuri vecinul meu ÅŸi care a avut cinstea de a se juca, în copilărie, cu regele nostru. Ludovic al XIII-lea, Cel-de-Sus să-l aibă în pază! Uneori, din joacă, ajungeau la bătaie, iar în aceste bătăi nu regele ieÅŸea totdeauna biruitor. Loviturile primite au fost izvorul preÅ£uirii ÅŸi prieteniei sale pentru domnul de Tréville. Mai târziu, domnul de Tréville s-a mai bătut ÅŸi cu alÅ£ii: de cinci ori pe vremea întâiei sale călătorii la Paris, de ÅŸapte ori de când a închis ochii răposatul rege până la majoratul celui tânăr, fără a mai pune la socoteală atâtea războaie ÅŸi asedii; iar de atunci ÅŸi până azi, poate încă de o sută de ori! AÅŸa că, în ciuda legilor, a poruncilor scrise ÅŸi a zilelor de închisoare, iată-l azi căpitan al muÅŸchetarilor6, adică iată-l căpetenia unei legiuni de cezari pe care regele pune mare preÅ£ ÅŸi de care chiar cardinalul se teme, el care ― după cum se ÅŸtie ― nu prea cunoaÅŸte ce-i aceea frică. Mai mult, domnul de Tréville câştiga zece mii de scuzi pe an; asta înseamnă că e nobil cu mare faimă. A început la fel ca ÅŸi tine; du-te la el cu această scrisoare ÅŸi urmează-i pilda că să ajungi ÅŸi tu ca el.





Asemanatoare
Biografie Alexandre Dumas
Mai multe despre cartea  "Cei trei muÅŸchetari" de Alexandre Dumas
Aici puteti citi un referat al cartii "Cei trei muschetari" - Alexandre Dumas

"Cei trei muschetari" de Alexandre Dumas






Cuvinte cheie: Biblioteca online, Biblioteca virtuala, Carti online, Carti virtuale, Citeste online, Pdf, Word, Descarca, Download carti, carti electronice, literatura,