Albert Camus

Biografia scriitorului francez Albert Camus cunoscut pentru romanele Străinul, Ciuma, Mitul lui Sisif, Căderea, Fața și reversul, Rebelul și Caligula

Albert Camus a fost un filozof, autor și jurnalist francez, care s-a născut pe data de 7 noiembrie 1913 și a murit pe 4 ianuarie 1960. A primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1957 la vârsta de 44 de ani, al doilea cel mai tânăr laureat din istorie. Lucrările sale includ Străinul, Ciuma, Mitul lui Sisif, Căderea și Rebelul.



Prima publicație a lui Albert Camus a fost o piesă de teatru numită Révolte dans les Asturies (Revoltă în Asturias), scrisă împreună cu trei prieteni în mai 1936. Subiectul a fost revolta din 1934 a minerilor spanioli, care a fost înăbușită cu brutalitate de guvernul spaniol, soldându-se cu 1.500 până la 2.000 de morți. În mai 1937, el a scris prima sa carte, Fața și reversul. Ambele au fost publicate de mica editura a lui Edmond Charlot.

Albert Camus și-a separat opera în trei cicluri. Fiecare ciclu a constat dintr-un roman, un eseu și o piesă de teatru. Primul a fost ciclul absurdului format din Străinul, Mitul lui Sisif și Caligula. Al doilea a fost ciclul revoltei care a inclus La Peste (Ciuma), L'Homme révolté (Rebelul) și Les Justes (Asasinii drepți). Al treilea, ciclul iubirii, a constat în mitul păgân a lui Nemesis. Fiecare ciclu a fost o examinare a unei teme cu utilizarea unui mit păgân și incluzând motive biblice.

Cărțile lui Albert Camus pe care le puteți citi aici pe site.

Străinul
Ciuma
Căderea
Mitul lui Sisif