William Shakespeare


Biografia și cărțile (piesele de teatru) scrise de celebrul scriitor dramaturg englez William Shakespeare. Cărțile care pot fi citite aici pe site.

William Shakespeare (botez. 26 aprilie 1564 – 23 aprilie 1616)[a] a fost un dramaturg, poet și actor englez. El este considerat cel mai mare scriitor în limba engleză și cel mai mare dramaturg din lume. Este adesea numit poetul național al Angliei și „Bardul din Avon” (sau pur și simplu „Bardul”). Lucrările sale existente, inclusiv colaborările, constă în aproximativ 39 de piese de teatru, 154 de sonete, trei lungi poezii narative și alte câteva versuri, unele de paternitate incertă. Piesele sale au fost traduse în fiecare limbă vie majoră și sunt jucate mai des decât cele ale oricărui alt dramaturg. Lucrările sale continuă să fie studiate și reinterpretate.

William Shakespeare s-a născut și a crescut în Stratford-upon-Avon, Warwickshire. La vârsta de 18 ani, s-a căsătorit cu Anne Hathaway, cu care a avut trei copii: Susanna și gemenii Hamnet și Judith. Între 1585 și 1592, el a început o carieră de succes la Londra ca actor, scriitor și coproprietar al unei companii de teatru numită Lord Chamberlain's Men, cunoscută mai târziu sub numele de King's Men. La vârsta de 49 de ani (în jurul anului 1613), el pare să se fi retras la Stratford, unde a murit trei ani mai târziu. Puține înregistrări ale vieții private a lui William Shakespeare au supraviețuit; acest lucru a stimulat speculații considerabile cu privire la aspecte precum aspectul său fizic, sexualitatea sa, credințele sale religioase și dacă lucrările care i-au fost atribuite au fost scrise de alții.

William Shakespeare a produs cele mai multe dintre lucrările sale cunoscute între 1589 și 1613. Piesele sale timpurii au fost în primul rând comedii și istorii și sunt considerate unele dintre cele mai bune lucrări produse în aceste genuri. Apoi a scris în principal tragedii până în 1608, printre care Hamlet, Romeo și Julieta, Othello, Regele Lear și Macbeth, toate considerate a fi printre cele mai bune lucrări în limba engleză. În ultima fază a vieții, a scris tragicomedii (cunoscute și sub numele de romanțe) și a colaborat cu alți dramaturgi.

Multe dintre piesele lui William Shakespeare au fost publicate în ediții de diferite calități și acuratețe în timpul vieții sale. Cu toate acestea, în 1623, doi colegi actori și prieteni ai lui William Shakespeare, John Heminges și Henry Condell, au publicat un text mai definitiv cunoscut sub numele de First Folio, o ediție postumă colectată a operelor dramatice ale lui William Shakespeare, care a inclus toate piesele sale, cu excepția a două. Prefața sa a fost un poem prevestitor al lui Ben Jonson, care l-a salutat pe William Shakespeare cu celebrul epitet: „nu pentru o vârstă, ci pentru toate timpurile”.

Cărțile (piesele de teatru) scrise de William Shakespeare
și care pot fi citite aici pe site

Richard al III-lea
Totul e bine când se termină cu bine
Visul Unei Nopti de Vară
Romeo și Julieta
Othello
Mult zgomot pentru nimic
Îmblânzirea Scorpiei
Henric al IV-lea
Henric al V-lea
Henric al VI-lea
Hamlet
Cymbeline