Citeste online "O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale

Cititi online cartea "O scrisoare pierduta" scrisa de marele scriitor roman Ion Luca Caragiale.

Citeste si
Citeste cartea "Conu Leonida fata cu reactiunea" de I. L. Caragiale
Citeste cartea "O noapte furtunoasa" de I. L. Caragiale
Citeste cartea "Napasta" de I. L. Caragiale
Citeste online "La hanul lui Manjoala" de I. L. Caragiale
Citeste online "Istoria se repeta" de I. L. Caragiale
Citeste cartea "D'ale carnavalului" de I. L. Caragiale





Despre "O scrisoare pierdută"
Rezumat: Cetăţeanul turmentat găseşte o scrisoare de amor a lui Tipătescu către Zoe, soţia lui Trahanache (preşedintele Comitetului electoral şi a numeroase comitete şi comisii). Caţavencu (ziarist de scandal şi adversar politic) îi sustrage scrisoarea şi iniţiază un şantaj. Pentru a salva onoarea lui Zoe şi respectul lui Trahanache, Tipătescu decide să sprijine candidatura lui Caţavencu (ca deputat) în schimbul scrisorii. Scrisoarea este regăsită de proprietarul ei graţie aceluiaşi Cetăţean turmentat. Dar prefectul Tipătescu trebuie din nou să renunţe la candidatură în dauna unui necunoscut propus de partid (de la Centru). Finalul marchează alegerea cu unanimitate a lui Agamemnon Dandanache.
Tipătescu trebuie să conchidă (ca şi Trahanache) că trăiesc într-o lume fără principii.
Sursa de inspiraţie



Lacan a scris deja despre scrisoarea furată din nuvela cu acelaşi nume (The Purloined Letter) a lui Poe. El consideră scrisoarea cu pricina o metaforă pentru inconştient şi dorinţele ascunse. Peripeţiile acestei scrisori a lui Poe s-ar putea să-l fi inspirat pe Caragiale care citise şi tradusese din scriitorul american. El poate cel mult să dezvăluie inconştientul acestui popor, ansamblul său de credinţe obscure.
Acestea sunt supoziÅ£ii. ÃŽn mod cert ceea ce a simÅ£it enorm ÅŸi văzut monstruos (aici ca ÅŸi aiurea) a fost atotputernicia situaÅ£iei asupra indivizilor. ÃŽi urmărim pe cei mai puternici oameni (Tipătescu ÅŸi Trahanache) dintr-un orăşel de munte care se văd prizonieri ai situaÅ£iei ÅŸi trebuie să-ÅŸi schimbe comportamentul de vreo trei ori pe parcursul piesei pentru că optica s-a schimbat. Sigur că în această schimbare de optică intervine ÅŸi raportul între oraÅŸul de munte ÅŸi „centrul” care are propriile sale directive. Deloc paradoxal faptul că acest centru a decis tot în virtutea unei situaÅ£ii delicate care conÅ£ine o scrisoare ÅŸi niÅŸte persoane sus-puse.

Spectacolul teatral diferă de lectură prin aceea că îţi impune ritmul ÅŸi durata în care să asimilezi conÅ£inutul. Cu alte cuvinte – creează o situaÅ£ie. Personajele din triunghiul Tipătescu, Zoe, Trahanache au luptat ÅŸi ei ca să-ÅŸi facă o situaÅ£ie ÅŸi se aÅŸteaptă ca ceilalÅ£i să asiste la „încoronarea” lor la fel de pasivi ca spectatorii unei piese. De alfel repetarea expresiei „să vezi comedie” de către Trahanache punctează exact transformarea lor în actori, obligaÅ£i să joace diferite roluri în funcÅ£ie de dorinÅ£a celui care posedă scrisoarea pierdută. Pentru cei care nu au încă o situaÅ£ie scrisoarea scoate în evidenţă dorinÅ£a de parvenire. Pristanda este dispus să treacă în tabăra lui CaÅ£avencu, CaÅ£avencu vrea să fie susÅ£inut de fostul său duÅŸman, Farfuridi ÅŸi Brînzovenescu rămîn fideli numelor lor ÅŸi vor o fărîmă din ospăţ iar Dandanache se dovedeÅŸte mai machiavelic decît CaÅ£avencu pentu că nu a înapoiat scrisoarea care l-a propulsat în funcÅ£ie (CaÅ£avencu era dispus să facă un schimb între scrisoare ÅŸi susÅ£inerea politică).
Vitalitatea piesei. După mine regimul comunist a subliniat ÅŸi mai mult forÅ£a situaÅ£iei asupra individului (ÅŸi în dauna sa) ÅŸi a permis perpetuarea comportamentelor caragialeÅŸti. Paradoxal este că piesa „O scrisoare pierdută” continuă să fie de actualitate deÅŸi este ancorată într-un context istoric care a dispărut între timp.
sursa: scribd.com





"O scrisoare pierduta" de I. L. Caragiale